Kuchnia

Yummy

Sernik z tofu bez pieczenia

ROPORCJE NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 22 cm

SPÓD

1,5 paczki herbatników Digestive lub innych wegańskich (ok 330 g)

2 łyżki masła orzechowego

4-6 łyżek syropu z agawy

6 łyżek wody kokosowej (pozostałej w puszce po wyjęciu gęstego miąższu, który użyję do masy)

można dodać również pokruszone czy zblendowane orzechy włoskie

MASA

0,5 kg tofu naturalnego

puszka mleczka kokosowego 400 ml

ok 8 łyżek cukru brązowego

1/2 szklanki kaszy jaglanej

łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 łyżeczki soli do gotowania kaszy

kakao do posypania

Wykonanie

Mleko kokosowe powinno być przede wszystkim dobrze schłodzone i niewstrząsane z wyraźnie oddzieloną gęstą częścią od rzadkiej. Wyjmuję gęstą część, przekładam do miski. Ciastka łamię i miksuję w blenderze na proszek (można włożyć je do woreczka i potłuc wałkiem), dodaję masło orzechowe, syrop z agawy i wodę kokosową z puszki. Składniki te należy dodać adekwatnie do własnych gustów smakowych (zwłaszcza jeśli chodzi o syrop) i potrzeb masy- powinn a być gęsta, lepka, wilgotna. Wyrabiam jednolicie i wylepiam spód wyłożonej folią blaszki.

Kaszę przelewam wrzątkiem, zalewam 1 i 1/4 wody i gotuję z dodatkiem soli na wolnym ogniu do wchłonięcia płynu. Studzę, wrzucam do blendera i miksuję (można też rozetrzeć tylną stroną drewnianej łyżki), dodaję odciśnięte z wody pokruszone tofu i blenduję na pastę.

Do odłożonej masy kokosowej dodaję cukier i ubijam na śmietankę, mieszam z masą serową, dodając ekstrakt waniliowy.

Wykladam masę na przygotowany spód i odstawiam do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc), przed podaniem posypuję kakao.

Polecam, kolejny udany eksperyment, nieco słony posmak spodu przyjemnie komponuje się ze słodką masą. Zamiast cukru masę można posłodzić również syropem, ale wtedy należy dodać łyżeczkę agaru rozpuszczonego w niewielkiej ilości wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation