Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kruche ciasto z budyniem, malinami i kruszonką

Ciasto:
2 szklanki mąki
kostka margaryny bezmlecznej nieuwodornianej
2 łyżki cukru pudru
1-2 łyżki oliwy lub oleju

Nadzienie:
1 budyń u mnie malinowy + 2 łyżki cukru
1,5 szklanki ulubionego mleka
maliny

Budyń ugotować na mleku dodając cukier (jeżeli w proszku już jest cukier, wtedy nie trzeba). Zimną margarynę posiekać z mąką i cukrem, dodać oliwę i szybko zagnieść ciasto. Większą część ciasta (3/5) rozwałkować na blaszce (ok A4) wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę ciasta zetrzeć na tarce. Podpiec na złoto w 190°C przez ok. 10 minut (czas zależy od grubości wałkowania). Wyciągnąć, nałożyć budyń, powtykać maliny, posypać kruszonką i piec do rumianości - u mnie to było ok 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation