Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Ciasta z owocami

Szafranowy jogurtowiec z orzechami

SPÓD:
300 g orzechów laskowych,
15 dag daktyli bez pestki,
łyżka masła,
łyżka wody,
MASA JOGURTOWA:
780 g gęstego jogurtu naturalnego,
400 ml mleczka kokosowego,
cukier puder lub miód do smaku,
0,2 g nitek szafranu
żelatyna 30g
ciepła woda 150ml
2 kiwi,
1 granat,
płatki migdałowe

Zaczynamy od przygotowania spodu. Orzechy laskowe wkładamy do tortownicy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy orzechy na kwadrans do piekarnika. W tym czasie kroimy daktyle na mniejsze części. Wyjmujemy orzechy i czekamy aż ostygną. Gdy to nastąpi obieramy je, a następnie wkładamy do blendera i mielimy. Łączymy ze sobą zmielone orzechy, pokrojone daktyle, miód i masło o temperaturze pokojowej, wodę - dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód tortownicy. Kolejno przygotowujemy masę jogurtową. Szafran zalewamy 1-2 łyżeczkami ciepłej wody i czekamy aż puści kolor (aż nitki zaczną się rozpuszczać). Do naczynia wlewamy jogurt, mleczko kokosowe, dodajemy szafran i dokładnie mieszamy mikserem. Całość słodzimy miodem lub cukrem pudrem do smaku. W między czasie rozpuszczamy żelatynę w ciepłej wodzie. Do masy jogurtowej wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Przelewamy całość do tortownicy i odstawiamy do lodówki do stężenia. Po wyjęciu ciasto dekorujemy pokrojonym na cztery części kiwi i granatem, posypujemy płatkami migdałowymi lub pozostałymi orzechami laskowymi. Życzę smacznego ;)

http://www.gotujmy.pl/szafranowy-jogurtowiec-z-orzechami,przepisy,180726.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation