Kuchnia

Przetwory

Ogórki kwaszone
Składniki (na 6-7 słoików 0.9l ):

3-4 kg ogórków gruntowych
3 litry wody
3 kopiaste łyżki soli
1 główka czosnku
pęczek kopru (kilka kwiatostanów)
większy korzeń chrzanu
liść wiśni, plaster selera
Zagotować w garnku 3 litry wody, dodać 3 czubate łyżki soli morskiej (najlepiej gruboziarnistej). Ostudzić.
Ogórki, koper i chrzan dokładnie umyć. Chrzan pokroić na kilka kawałków. Główkę czosnku podzielić na ząbki.
Na sam dół każdego słoika wrzucić 2-3 kwiatu kopru, kawałek chrzanu, 3-4 ząbki czosnku, liść wiśni, kawałek selera opcjonalnie.
Ogórki dość ciasno układać w słoju, najlepiej w pozycji pionowej. Całość zalać wcześniej przygotowaną letnią wodą z solą, ogórki powinny być zakryte. Ogórki należy odstawić w nienasłonecznione miejsce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation