Kuchnia

napoje alkoholowe i bezalkoholowe

Źródło: http://chilli-i-czekolada.blogspot.com/2012/03/na-sodki-poczatek.html

Czekolada na gorąco

"Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:


-tabliczka gorzkiej czekolady
-tabliczka mlecznej czekolady (najlepiej Milka-byle by to nie był wytwór czekoladopodobny)
-3 szklanki mleka
-śmietankę 30 proc.
-bitą śmietanę w proszku


W naczyniu zagrzewamy 2 szklanki mleka. Dolewamy pół kubeczka śmietanki 30 proc. Kiedy zaczyna lekko wrzeć, wrzucamy połamaną czekoladę-gorzką, i mieszamy do momentu aż cała się rozpuści. Następnie wrzucamy połamaną czekoladę-mleczą i powtarzamy całą operację ;) Kiedy czekolada się już rozpuści, zostawiamy garnek na małym ogniu i w tym czasie ubijamy śmietanę. Odradzam używania bitej śmietany w spreju. Jednak jeśli nie mamy warunków do przygotowania możemy oczywiście jej użyć, ale smak będzie nieco inny. 3 szklankę mleka wlewamy do wysokiego naczynia i powoli wsypujemy bitą śmietanę w proszku, jednocześnie miksując na najwyższych obrotach około 5 minut. Gotową czekoladę wlewamy do filiżanek i dekorujemy kleksem bitej śmietany. Całość możemy posypać cynamonem, chilli lub....przyprawą do piernika. Dla amatorów alkoholowych nut, polecam wlać na dno filiżanki odrobinę pinacolady

Ps. Jeśli "przebijecie" śmietanę, włóżcie miskę do zamrażarki na ok. 10 minut ;)
Enjoy!"
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation