Kuchnia

książka kucharska

PIECZONE ZIEMNIAKI.

PIECZONE ZIEMNIAKI:
SKŁADNIKI:

ok 70 dag ziemniaków
3 łyżki mieszanki ulubionych ziół i przypraw (ja używam: słodką i ostrą paprykę, rozmaryn, zioła prowansalskie, pieprz, czasem gotową mieszankę przypraw do ziemniaków)
2-3 łyżki oleju słonecznikowego


Piekarniki rozgrzać do 220 st. C. pozostawiając w środku blachę, na której będą piekły się ziemniaki, aby dobrze się rozgrzała.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w większą kostkę. W garnku zagotować wodę. Kiedy zacznie się gotować, posolić i wrzucić pokrojone ziemniaki. Gotować 3 minuty od ponownego zagotowania wody. Po tym czasie ziemniaki zdjąć z palnika, odlać całą wodę.
Wszystkie przyprawy wymieszać z olejem i wlać do garnka z ziemniakami. Przykryć pokrywką i parę razy potrząsnąć garnkiem, aby przyprawy równomiernie oblepiły ziemniaki. Przyprawione ziemniaki rozłożyć na płasko na rozgrzanej blaszce i wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez około 12-15 minut, aż ładnie się zarumienią. Podawać gorące!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation