Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Znaleziono: Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012.

Ciastka kruche z kremem i owocami leśnymi.

Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki:

Kruche ciasto:
1/2 kostki zimnego masła
2 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
3 łyżki lodowatej wody
1 jajko

Krem:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki maślanki
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
3 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka malin
1 szklanka jagód

Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy posiekane masło i mieszamy aż powstanie grudkowata masa. Dodajemy wodę i wyrabiamy tylko do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni Celsjusza. Jajko rozkłócamy z 1 łyżką wody. Ciasto wałkujemy prostokąt o wymiarach kartki A4. Gotowy płat ciasta kroimy radełkiem do faworków na 8-10 prostokątów. Nakłuwamy je widelcem i smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut (do zezłocenia). Wyjmujemy i studzimy.
Przygotowujemy krem. Zagotowujemy mleko z cukrem. W oddzielnej miseczce mieszamy żółtka, pół szklanki maślanki, skrobię ziemniaczaną, sok i skórkę z cytryny. Ciągle mieszając wlewamy do gotującego się mleka zawartość miseczki i nie przerywając mieszania doprowadzamy do wrzenia (na powierzchni pojawią się bąbelki), zdejmujemy z ognia. Gotowy krem mieszamy z pozostałą maślanką i ekstraktem waniliowym, przekładamy do miseczki i przykrywamy folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni kremu (dzięki temu nie powstanie "kożuch"). Studzimy. Jagody i maliny myjemy i wykładamy na ręcznik papierowy do osuszenia.
Każdy prostokąt z kruchego ciasta smarujemy kremem, obsypujemy malinami i jagodami. Przed podaniem możemy je delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation