Kuchnia

KULINARIA

Składniki:
Na ciasto:
-2 szkl mąki pszennej
-2 płaskie łyżki kakao
-2 łyżki oleju
-1 jajko
-1 żółtko
(białko zostawiamy aby posmarować brzegi ciasta przed sklejeniem)
-szczypta soli
-gorąca wody
Na nadzienie:
-50g białej czekolady
-1 szklanka malin (świeże lub mrożone)
-garść świeżych listków mięty
Lody śmietankowe
Sól do wody
-Listki mięty do dekoracji

Sposób wykonania:
Mąkę mieszamy z kakao i solą, dodajemy jedno całe jajko i 1
żółtko, olej i stopniowo dolewając wodę zagniatamy gładkie elastyczne
ciasto. Ciasto wałkujemy jak najcieniej i wycinamy w nim krążki.
Czekoladę i listki mięty drobno siekamy. Na gotowe krążki ciasta
nakładamy porcje czekolady, mięty i maliny brzeg ciasta smarujemy
białkiem jaja i zlepiamy pierogi. w dużym garnku gotujemy wodę z
odrobiną soli, gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy do niej pierożki i
gotujemy około 5 minut, pierożki odcedzamy układamy na talerz na
środek kładziemy gałkę lodów waniliowych i przyozdabiamy
listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation