Kuchnia

Desery

Lekki sernik bananowo - kokosowy

500 g mielonego twarogu 0%
3 jajka (L)
2 dojrzałe banany
30-40 g cukru trzcinowego
1 opakowanie budyniu (najlepiej kokosowego)
2 łyżki drobnej kaszy manny (25g)
40 g wiórków kokosowych
kilka kropel aromatu migdałowego
1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii (można część cukru trzcinowego zastąpić waniliowym)
szczypta soli



Piekarnik nagrzewamy do 150'C i przygotowujemy małą tortownicę, której dno wykładamy papierem do pieczenia.

Do sporej miski wkładamy twaróg, dodajemy wanilię, aromat, wiórki kokosowe, kaszę mannę i całość miksujemy.

Następnie, stopniowo dodając cukier ubijamy żółtka, a w osobnym naczyniu sztywną pianę z białek, do których wcześniej dodajemy szczyptę soli (pamiętamy, aby każdorazowo przed miksowaniem dobrze opłukać mieszadła).

Do ubitych żółtek dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki banany i blendujemy na gładką masę, którą przelewamy do naczynia z serem i miksujemy na małych obrotach.
Podczas mieszania dodajemy pianę z białek, a na końcu budyń i gdy wszystkie składniki się połączą, przelewamy masę do przygotowanej formy i od razu wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 150'C przez 30 minut, po czym kolejne 30 minut w temperaturze 180'C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation