Design

Design

Różana tarta ze śliwkami

Składniki:

Ciasto

140 g mąki pszennej
85 g masła
2 łyżki cukru lub wedle uznania
Szczypta soli
2 łyżki wody różanej

Nadzienie

300 g półtłustego twarogu
100 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka tartej róży
5 łyżek cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
Twarde śliwki ( 800-1200 g)
Cukier puder do posypania
Ilość śliwek może się różnic w zależności od kształtu formy. Najprościej, aby sprawdzić ilośc, potrzeba ułożyć śliwki w formie zachowując pomiędzy nimi 1, 5 -2 cm odstępy.

Formę do tarty cienko smarujemy masłem ( np. okrągła 22-24 cm)

Do malaksera wsypujemy mąkę wymieszaną z solą, cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Krótko miksujemy, tylko do czasu aż ciasto zacznie przypominać zacierki. Dodajemy zimną wodę różaną i zagniatamy ciasto.

Wykładamy ciasto na lekko omączony blat i rozwałkowujemy na placek dostosowany do wielkości naszej formy. Wypełniamy nim dno i boki. Na dno formy wkładamy docięty na odpowiedni wymiar arkusz pergaminu i nasypujemy przeznaczone do pieczenia fasolki. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Ciasto podpiekamy 10 minut, zdejmujemy papier z fasolka i dopiekamy 5-10 minut.

Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy ostrym nożem spiralnie pod skosem wokół pestki.
Składniki nadzienia dokładnie miksujemy ze sobą i wylewamy na podpieczone ciasto. Układamy na wierzchu śliwkowe rozety. Pieczemy 30 minut. Studzimy w formie. Ciepłe oprószamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation