Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Brzoskwiniówka

Składniki:

1 kg bardzo dojrzałych brzoskwiń
2 goździki
6 pestek brzoskwiniowych
20 dag cukru
1 łyżka jasnego, płynnego miodu
1/4 l spirytusu
Brzoskwinie umyć, osuszyć, przepołowić, wyjąc pestki. Owoce drobno pokroić, włożyc do słoja, dodać miód, goździki i pestki brzoskwiniowe lekko rozgniecione. Zalać wszystko spirytusem. Słój zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 4-6 tygodni, co jakiś czas wstrząsać. Po tym czasie zlać nalewkę, owoce wycisnąć a uzyskany z nich sok dodac do nalewki. Całość przefiltrować przez gazę, rozlać do butelek. Zakręcone butelki powinny leżakowac w ciemnym i chłodnym miejscu przez 6 miesięcy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation