Design

Design

Chrupiące ziemniaczki w złotej skorupce
Składniki (4 porcje)

1 kg ziemniaków
3 łyżki oleju
1 łyżka soli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka suszonego oregano
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie

Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę i przekładamy do garnka z wodą. Dodajemy sól i gotujemy do momentu zagotowania się wody plus 5 minut. Wodę odcedzamy i odstawiamy ziemniaki na 10 minut. W miseczce mieszamy olej z kurkumą, oregano i świeżo zmielonym pieprzem, możemy ewentualnie dodać odrobinę soli. Tak przygotowaną marynatą polewamy ziemniaki i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy w 180ºC na dolnej półce piekarnika przez 30 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 210ºC i ustawiamy ziemniaczki na wyższej półce, pieczemy jeszcze 15 minut. Ziemniaki powinny się zarumienić. Podajemy gorące. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation