Kuchnia

kuchenne porady

Pasta sezamowa Tahini | siła smaku

SKŁADNIKI:
nasiona sezamu (ilość zależy od tego, ile pasty chcemy uzyskać)
olej (w zupełności wystarczy słonecznikowy, ale można także użyć oleju sezamowego)
Nasiona sezamu wysypać równo na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 - 170 st. C i prażyć nasiona przez około 8-10 min. Co jakiś czas blachą można potrząsnąć, aby nasiona się nie przypaliły. Podprażone nasiona przełożyć do wysokiego naczynia, przestudzić i zblendować na pastę. Pod koniec blendowania dodać olej (w zależności od tego jak bardzo pasta ma być gęsta- ja dodałam około 2 łyżek na 200g nasion). Wszystko dokładnie jeszcze raz zmiksować. Pastę przełożyć do szczelnego słoika. Można ją trzymać w lodówce nawet do dwóch miesięcy, (więc proponuję od razu zrobić więcej).


*z pasty można także przygotować sos tahini, miksując z sezamem sok z limonki, czosnek, sól i całość rozcieńczając wodą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation