Kuchnia

Jarska kuchnia

Serowe świderki po gruzińsku

Składniki:

ok 500g mąki pszennej (dałam mniej niż więcej)
25g świeżych drożdży
250ml mleka+ 2 łyżki do posmarowania świderków
25g roztopionego masła
2 łyżki miodu (u nas wrzosowy)
pół szklanki startego żółtego sera (na tarce o drobnych oczkach)
po kilka gałązek natki pietruszki i koperku
1 łyżeczka soli
1 żółtko

dodatkowo:

200g pasty z bakłażanów z czosnkiem i chili (Towary Niezwykłe)
bakłażan
sól, pieprz
oliwa

Mleko podgrzać. Nie może być za gorące, ani za zimne (zrobić próbę palca: włożyć palec do mleka- jeśli się nie poparzycie, temperatura jest okej:-) Drożdże rozkruszyć w mleku, dodać miód. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Po tym czasie powinna się ukazać charakterystyczna piana.

Do mleka z drożdżami dodać: ser, masło, drobno posiekaną natkę, sól i mąkę. Całość zagnieść na elastyczne ciasto i schować w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie ciasto należy dwa razy zagnieść.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Ciasto podzielić na 4-5 części, każdą z nich rozwałkować i wykrawać paski o długości ok. 10 cm, a szerokości 2 cm. (Ciasto podzieliłam na części, żeby mi się łatwiej je wałkowało). Każdy pasek skręcić jak świderek i układać na papierze do pieczenia. Świderki odstawić na 10 minut, a po tym czasie posmarować je rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Piec je min. 10-15 minut, do zezłocenia się. Upieczone odkładać na kratkę.

————

Bakłażan pokroić na 1 cm krążki i obficie oprószyć solą. Odstawić na 10 minut, żeby się spociły- w ten sposób pozbędą się goryczy. Następnie bakłażan porządnie opłukać wodą.

Rozgrzać patelnię grillową i na oliwie usmażyć na niej bakłażana oprószonego pieprzem.

———–

Pastę z bakłażanów podgrzać w garnuszku.

———-

Świderki podawać z pastą oraz z ugrillowanym bakłażanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation