Kuchnia

przepisy- ciasta & co.

Dietetyczne ciasto ryżowe z brzoskwiniami

Składniki:
Ciasto kruche:
200g mąki pszennej
55g cukru
starta skórka z połowy cytryny
4 łyżki wody
90g miękkiego masła
szczypta soli
Nadzienie:
125g ryżu o okrągłych ziarnach np. ryż do risotto Arborio
450ml mleka z niską zawartością tłuszczu
85g cukru
starta skórka z połowy cytryny
sok z połowy cytryny
1 łyżka dżemu brzoskwiniowego (lub morelowego)
3 jajka
800g brzoskwiń lub moreli
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto kruche włożyć do miski i zagnieść jednolite ciasto.
Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Kruchym ciastem wykleić spód i boki tortownicy. (Boki wykleić na wysokość ok 3cm). Wstawić do lodówki na ok. 30 min.
W tym czasie przygotować ryż. Ryż wsypać do garnka. Dodać mleko, cukier i skórkę z cytryny. Zagotować. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, ok. 30min., aż prawie cały płyn wyparuje.

Garnek ściągnąć z pieca. Dodać sok z cytryny i dżem. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę.
Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać fasolę. Piec w nagrzanym piekarniku 10 min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z fasolą i piec kolejne 10min.
Białka oddzielić od żółtek. Gdy ryż ostygnie, wmieszać żółtka. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie do ryżu.
Brzoskwinie ułożyć przecięciem do dołu na podpieczonym spodzie. Na brzoskwinie ułożyć masę ryżową. Piec w nagrzanym piekarniku 45min. w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Patyczek ma być suchy).
Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Następnie posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation