Kuchnia

Muffins & Sweets

Ciasto koliber

Składniki na ciasto:

200 ml oleju rzepakowego
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 jajka, białka i żółtka oddzielnie
3 łyżki mleka
100 g świeżego ananasa
2 bardzo dojrzałe banany
300 g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
75 g orzechów pekan, posiekanych*
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.

Do naczynia przelać olej. Dodać cukier, mleko i żółtka, wymieszać rózgą kuchenną.

W malakserze (lub blenderem) zmiksować ananasa i banany na puree. Puree dodać do mieszanki z olejem i wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką. Na sam koniec wmieszać cynamon i orzechy,

W osobnym naczyniu ubić białka, na sztywną pianę. Pianę dodać do wcześniej przygotowanego ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką.

Dwie foremki o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Ciasto podzielić na dwie równe części, następnie przelać do foremek.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Krem:

150 g masła
120 g cukru pudru
450 g serka kremowego typu philadelphia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem do puszystości. Stopniowo dodawać serek kremowy, cały czas miksując. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.

Ponadto:

dwie garści posiekanych orzechów pekan*
Wykonanie:

Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta. Na niego wyłożyć 1/4 kremu i wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch i boki ciasta równo przykryć pozostałym kremem. Ozdobić posiekanymi orzechami.

Przechowywać w lodówce. Wyjać z niej minimum 30 minut przed podaniem.

* Oryginalnie do ciasta dodawane są orzechy pekan - są one stosunkowo miękkie i maślane w smaku. Można je zastąpić orzechami włoskimi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation