Kuchnia

Czekoladowe

Ciasto czekoladowe z burakiem:
1,5 szkl mąki pszennej

1 łyżka mąki kartoflanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

1,5 łyżki gorzkiego kakao

150g gorzkiej czekolady

2 łyżki drobnego cukru

1 łyżka oleju

100 ml mocnej kawy

3 jajka

1/2 opakowania cukru waniliowego

200g surowego startego buraka czerwonego

Wykonanie:

Kawę zaparzamy w 100ml wody. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mąkę kartoflaną, proszek do pieczenia, sól i sodę. W drugiej misce ubijamy całe jajka z cukrem, tak aby się odrobinę spieniły. Jajka dodajemy do mąki i mieszamy całość. Dodajemy olej, startego buraka i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy ostudzoną kawę, kakao i mieszamy, dodajemy ostudzoną czekoladę i całość ciasta mieszamy aż składniki się połączą.

Wylewamy ciasto na posmarowaną masłem blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy około 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka.

Sos malinowy: dżem malinowy, sok malinowy.

Dżem i sok mieszamy w proporcjach 1 łyżeczka dżemu = 1.5 łyżeczki soku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation