Kuchnia

food szarlotki

słodko-słony: Szarlotka

Składniki na ciasto:
· 375 g zimnego masła
· 1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
· 1 jajko
· 3 szklanki mąki
· 1 niepełna szklanka cukru
· 1 łyżka gęstej śmietany

Składniki na nadzienie z jabłek:
· 8 jabłek (ja zazwyczaj używam antonówek)
· ½ szkl. cukru

Na stolnicę wysypać cukier. Dodać całe masło i pokroić je w cukrze nożem na małe kawałeczki. Dodać pozostałe składniki, wyrobić szybko ciasto (kruche ciasto lubi zimno, najlepiej wyrabiać je zimnymi rękami) i wstawić do zamrażalnika na ½ ÷1 h.

Jabłka umyć, obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Wrzucić do garnka, dosypać cukier i dusić przez 20-30 min. na małym ogniu, aż jabłka zmiękną. Nadzienie odstawić do ostygnięcia.

Blachę wysmarować masłem i posypać mąką. Ja do szarlotki najczęściej używam płaskiej blachy 40x25 cm. Ciasto pokroić na plastry grubości ok. 4 mm. 2/3 ciasta wyłożyć dno oraz boki blaszki, a następnie ugnieść je tak, żeby cała blacha była równo pokryta. Na tak przygotowane spód wyłożyć nadzienie z jabłek i przykryć pozostałymi plastrami ciasta, na tyle na ile go starczy. Mi najczęściej zostają dziury, przez które widać nadzienie. Kawałki ciasta na wierzchu nie muszą całkowicie zakrywać jabłek, ja najbardziej lubię jak ciasto an wierzchu jest w niewielkich kawałkach i widać pod nim jabłka.
Piec w 160°C przez ok. 40 min.

Smacznego!

http://slodko-slony.blogspot.com/2012/01/szarlotka.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation