Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kurczak Teriyaki z ryżem, szparagami i sosem czosnkowo-szczypiorkowym


2 porcje

1/2 piersi z kurczaka- podzielona na dwa kawałki po ok. 100g
pół pęczka zielonych szparagów- lub innych warzyw sezonowych
sos teriyaki- można zrobić samemu albo kupić gotowy
100 g ryżu basmati
szczypta soli, pieprzu

sos:

jogurt naturalny- gęsty, typu greckiego
2 ząbki czosnku
pół pęczka szczypiorku
szczypta soli i pieprzu


W miseczce przygotować sos mieszając jogurt ze zmiażdżonym czosnkiem i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Piersi kurczaka umyć, zalać sosem teriyaki i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wrzucić na rozgrzaną patelnię grillową. Grillować, smarując od czasu do czasu sosem, do momentu gdy mięso się zetnie- można sprawdzać wykałaczką czy jest czysta.
Ryż ugotować w wodzie z odrobiną soli, a szparagi zblanszować lub ugotować na parze- wystarczy kilka minut.
Na talerzu rozłożyć mięso, ryż i szparagi, które polewamy sosem jogurtowym ze szczypiorkiem i czosnkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation