Kuchnia

Żarełko

Brownies z serem i dżemem malinowym

200 g masła, plus dodatkowo do natłuszczania
150 g ciemnej czekolady(min 70), pokrojonej
150 g deserowej czekolady( ja zrobiłam z mlecznej), pokrojonej
4 średnie jajka
150 g jasnego cukru muscovado
125 g mąki ze środkiem spulchniającym + 1 łyżka ( lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
125 g twarogu lub kremowego serka
2 łyżki dżemu malinowego
creme fraiche do podania(ewentualnie)


Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Natłuszczamy foremkę o wymiarach 23 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Obie czekolady i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej (ja robię to bezpośrednio w rondlu na bardzo małym ogniu, gdy czekolada i masło są częściowo rozpuszczone wyłączam gaz i mieszam aż do całkowitego rozpuszczenia). Odstawiamy do wystygnięcia.
3 jajka i cukier(oprócz 1 łyżeczki) umieszczamy w misce i bardzo dobrze ubijamy, aż masa będzie mieć konsystencję pianki. Dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę, mąkę, mieszamy i przelewamy do foremki.
Ser mieszamy z 1 łyżeczką cukru, 1 jajkiem i 1 łyżką mąki. Umieszczamy w kilku miejscach na masie czekoladowej, na wierzchu sera umieszczamy dżem i patyczkiem zataczamy kręgi do utworzenia efektu marmuru.
Pieczemy ok 25-30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy w foremce prze 10 minut po czym przenosimy na kratkę. Wystudzone, kroimy na 9 lub 12 kawałków i podajemy ze śmietanką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation