Kuchnia

Ciacha

Sernik czekoladowy z masą kajmakowo-orzechową

Składniki:
Ciasto czekoladowe:
56 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
56 g czekolady gorzkiej niesłodzonej
6 łyżek wody
226 g niesolonego masła w temp. pokojowej
310 g cukru + 65 g cukru
4 duże jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
230 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masa serowa:

500 g twarogu, zmielonego
250 g cukru
4 jajka
Wierzch:

250 g cukru
250 ml mleka skondensowanego
120 g masła
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g wiórków kokosowych
150 posiekanych pekanów (lub orzechów włoskich)
Przygotowanie:
Przygotowujemy najpierw ciasto czekoladowe: topimy czekoladę z 6 łyżkami wody. Mieszamy i studzimy.

Ucieramy masło i 310 g cukru do uzyskania puszystej masy. Dodajemy ostudzoną czekoladę i żółtka, pojedynczo.

Mieszamy w osobnej misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

Dodajemy połowę suchych składników do masy maślanej, następnie mleko i ekstrakt z wanilii, a na końcu resztę mieszanki mącznej.

W oddzielnej misce ubijamy białka, pod koniec ubijania dodajemy 65 g cukru.
Dodajemy białka delikatnie do ciasta.
W międzyczasie mielimy twaróg wraz z cukrem, po czym ucieramy z jajkami.

Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy przelewamy połowę ciasta czekoladowego, na to wylewamy masę serową, a na wierz znów ciasto czekoladowe.

Pieczemy około 80-90 minut w temperaturze 170 stopni (lub do suchego patyczka). Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku.
Przygotowujemy masę na wierzch: łączymy w rondlu masło, cukier, żółtka, ekstrakt z wanilii i mleko skondensowane, podgrzewamy i gotujemy na małym ogniu do czasu uzyskania gęstej masy (u mnie około godziny), następnie dodajemy wiórki kokosowe i posiekane pekany/orzechy włoskie.

Wykładamy masę na ostudzone ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation