Kuchnia

NALEWKA

Nalewka dziewannowa

Nazwę zawdzięcza dziewannie wielokwiatowej - roślinie o prostej łodydze, karbowanych liściach i żółtych kwiatach układających się w pęczki. Kwitnie od czerwca do września. Dziewanna rośnie na nieużytkach, przy drogach i na piaszczystych wzgórzach. Zawiera olejek eteryczny, kwas jabłkowy, sole wapniowe, cukier ślazowy. Nalewka jest dobra na przeziębienia - ma działanie wykrztuśne, przeciwskurczowe i osłaniające. Pomaga w zaburzeniach przewodu pokarmowego. Wykonanie: 100 g płatków kwiatów dziewanny wsypać do słoja i zalać 0,5 litra wódki (70 proc.). Przez trzy tygodnie słój szczelnie zamknięty trzymać na słońcu. Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować przez bibułę filtracyjną. Przelać do szczelnie zamykanej butelki. Odstawić na miesiąc. Pić, nalewając 25 kropli na łyżkę stołową wody lub łyżeczkę do herbaty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation