Inne

sałatki

Sałatka z kuskusem

z grillowanymi pomidorkami, awokado, orzeszkami pinii i serem feta. Nie pomijaj orzeszków pinii i awokado! Grillowane pomidorki możesz zastąpić suszonymi pomidorami w oliwie lub w sezonie - pomidorkami surowymi.

Składniki, 2 - 4 porcje:
• Grillowane pomidorki z oregano: (10 pomidorków koktajlowych, sól i pieprz, 1 łyżeczka brązowego cukru, 2 łyżki listków świeżego oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego,1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin)

• 1 niepełna szklanka kaszy kuskus
• gorący bulion warzywny (lub woda), około 1 szklanki
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

• 1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone na kawałki
• sok z 1/2 cytryny
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 6 czarnych oliwek, pokrojonych
• 5 łyżek orzeszków pinii, zgrillowanych na suchej patelni
• 12 kosteczek sera feta

Wykonanie:
Pomidorki przekroić na połówki, włożyć do miseczki, oprószyć solą oraz pieprzem, wymieszać z cukrem, oregano i oliwą z oliwek. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić pod rozgrzany grill w piekarniku na około 7 - 10 minut.
Kaszkę kuskus wsypać do większej salaterki, zalać wrzącym bulionem lub wodą 1 cm ponad poziom kaszy. Odstawić na kilka minut aż kasza wchłonie cały płyn, następnie wymieszać widelcem z posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. Jeśli używamy wody - kaszkę można posolić.
Dodać awokado, wycisnąć na nie sok z cytryny (aby nie ściemniało), oprószyć solą i pieprzem, polać oliwą z oliwek. Dodać oliwki, orzeszki pinii i delikatnie wymieszać.
Dodać ser feta, grillowane pomidorki, świeżo zmielony czarny pieprz oraz ewentualnie doprawić solą, dolać więcej oliwy z oliwek. Delikatnie przemieszać i podawać. Więcej w BLOGU.

http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/kuskus/salatka_z_kuskusa/przepis.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation