Kuchnia

Dania głowne i przekąski

mini klopsiki parmezanowe w sosie Śmietanowo pieczarkowym

składniki:

500 g mięsa wieprzowego lub drobiowego
1 jajko
3 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
olej
na sos:

500 g pieczarek
1 cebula
200 ml wody
200 ml mleka
200 ml śmietany
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła

mięso mielimy i mieszamy z pozostałymi składnikami. formujemy malutkie klopsiki, obtaczamy je w mące i obsmażamy na oleju. pieczarki kroimy w cienkie plasterki i dusimy na maśle z cebulką. dolewamy wodę i mleko i dodajemy klopsiki. dusimy około 15 minut co jakiś czas mieszając. pod koniec dodajemy śmietanę zahartowaną gorącą wodą i pietruszkę. doprawiamy do smaku. u mnie podawane były z makaronem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation