Kuchnia

przetwory

Ziołowy serek z jogurtu greckiego

Składniki
jogurt grecki, 640 gram
sól, 1 łyżeczka
szczypiorek, 1 pęczek
posiekana natka pietruszki, 1 łyżka
posiekana bazylia, 1 łyżka

Sposób przygotowania
1. Posiekane zioła wymieszać z jogurtem i solą. Gazę umieścić na sitku. Przełożyć na nią jogurt. Związać sznurkiem. Powiesić w miejscu gdzie będzie mogła ściekać woda, np. nad zlewem. Zostawić na około 24 godziny. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.

Świetnie komponuje się z wolno pieczonymi pomidorkami koktajlowymi. Pomidory wystarczy skropić oliwą i octem winnym, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Zapiekać przez 1 godzinę i 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation