Kuchnia

kulinaria

kobiety biegają: Pasta Party cz. 1. Tagliatelle z serem rokpol, szpinakiem i chrupiącym boczkiem.
Składniki:




Opakowanie świeżego szpinaku

200 g sera Gorgonzola lub Rokpol (ja użyłam tego drugiego)

Opakowanie śmietany 18 %

2 ząbki czosnku

Opakowanie boczku parzonego w plastrach

400 gramów makaronu Tagliatelle

3 łyżki stołowe oliwy z oliwek

Gałka muszkatołowa i świeżo zmielony pieprz.




Przyrządzenie:




Podgrzewamy oliwę na patelni. Dodajemy czosnek i smażymy przez 1- 2 minuty, do czasu kiedy jego aromat przedostanie się do oliwy. Wyrzucamy czosnek i zmniejszamy ogień. Dodajemy śmietanę i ser pokrojony na mniejsze kawałki. Zwiększamy ogień i mieszamy do czasu aż ser się roztopi. Dodajemy szpinak i mieszamy delikatnie, aż zrobi się miękki. Zdejmujemy sos z ognia. Doprawiamy go świeżo mielonym pieprzem i startą gałką muszkatołową.
W tym samym czasie, w którym przygotowujemy sos, na suchą, rozgrzaną patelnię, wrzucamy drobno pokrojony boczek. Smażymy go tak długo, aż zrobi się chrupiący. Nadmiar tłuszczu można wchłonąć papierowym ręcznikiem.



Makaron gotujemy al dente wg instrukcji podanej na opakowaniu. Możemy dodać ugotowany makaron do sosu i dokładnie go wymieszać lub nałożyć makaron i polać go sosem, a następnie posypać płatkami boczku. Danie należy serwować natychmiast po przygotowaniu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation