Kuchnia

Torty i ciasta

Przepis mega łatwy w wykonaniu i z pewnością każdy sobie z nim poradzi.

Potrzebne są:
- Jabłka ok. 5 sztuk (ja miałam małe, więc użyłam 7 sztuk)
- Szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki kakao
- 4 jajka (roztrzepane)
- 3/4 szklanki oleju

Zaczynamy od obrania i pokrojenia jabłek w kostkę. Następnie zasypujemy je lub zalewamy po kolei poszczególnymi składnikami w podanych wyżej proporcjach i kolejności (chociaż nie mam pojęcia czy kolejność ma znaczenie, ale lepiej nie ryzykować;)), a więc najpierw cukrem i cukrem waniliowym, później mąką, proszkiem do pieczenia, sodą, kakaem, roztrzepanym jajkiem i na końcu olejem. Przykrywamy całość ściereczką i zostawiamy na 30 minut pod przykryciem.
Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną oliwą, ja użyłam papieru. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190' C ok. 30 - 40 minut. Następnie możemy oblać czekoladą lub posypać cukrem pudrem, ja obsypałam cukrem pudrem jak widać:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation