Kuchnia

Burgery

Hamburger z szynką parmeńską i pesto


Pesto:

10 łyżek oliwy extra vergine
1 szklanka listków świeżej bazylii
2 łyżki startego parmezanu
1 ząbek czosnku
sól



Oraz:

80 g parmeńskiej szynki
1 czerwona papryka
8-12 chipsów "Salt & Vinegar" (można zastąpić innymi o łagodnym smaku)
4 bułki z otrębami (lub inne okrągłe)
masło do posmarowania bułek (ok. 80 g)
4 burgery (wg przepisu podstawowego)
80 g twardego koziego sera



Burgery - przepis podstawowy

680 g (najlepiej poprzerastanego żyłkami tłuszczu) rostbefu wołowego
sól i pieprz
4 łyżeczki oleju



Sposób przygotowania

Oczyszczony rostbef dwukrotnie mielemy w maszynce z sitkiem o grubych oczkach. Lekko wyrabiamy ręką, doprawiając solą i świeżo zmielonym pieprzem. Formujemy 4 burgery o grubości 1,5-2 cm. Skrapiamy olejem i pozostawiamy na talerzu, przykrywając folią spożywczą. W tym czasie przygotowujemy dodatki.

Miksujemy składniki bazyliowego pesto, przygotowując dość gęsty sos. Plastry szynki kroimy na mniejsze kawałki, oczyszczoną paprykę - w cienkie słupki. Bułki kroimy na pół i smarujemy masłem.

Burgery pieczemy z obydwu stron na mocno rozgrzanym grillu. Pod koniec dokładamy połówki bułek i lekko je rumienimy. Na spodach bułek układamy paski szynki, paprykę i po kleksie pesto (resztę pesto można przechowywać w lodówce do 3 tygodni), posypujemy tartym serem. Zapiekamy, aż ser się stopi. Układamy chipsy i przykrywamy połówkami bułek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation