Kuchnia

Kuchnia

Zupa krem z dyni i marchwi


SKŁADNIKI:

*200g miąższu z dyni
*200g marchwi
*500 ml wody
*1 kostka rosołowa
*1 duża cebula
*200ml mleka
* pestki z dyni oraz sezam do posypania.


WYKONANIE

1.Wydrążamy dynię.
Jeśli chcemy , aby dynia była naczyniem, zostawiamy przy jej wydrążaniu około jednocentymetrowy brzeg wewnątrz I możemy ją dodatkowo przyozdobić np. robiąc wzorek cieńszym śrubokrętem lub dłutkiem - tak jak to widać na zdjęciu

2.Marchew I miąższ kroimy, dodajemy obraną pokrojona cebulę .

3.Warzywa zalewamy wodą i doprawiamy kostką rosołową drobiową .

4.Gotujemy do miękkości około 15-20 min

5.Całość miksujemy.

6.Dolewamy mleko i mieszamy.

7. Na patelni teflonowej prażymy sezam oraz pestki z dyni .

8. Zupę wylewamy do wydrążonej dyni lub na talerz i ozdabiamy śmietanką lub jogurtem a także posypujemy sezamem wraz z pestkami z dyni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation