Kuchnia

Desery

Dynia marynowana
kilogram twardej dyni
2 szklanki octu 10%
3 szklanki wody
2 szklanki cukru
kilka goździków
kora cynamonowa
Dynię obrać, wykroić miąższ i pokroić w kostkę. Zalać wrzątkiem i obgotować 1-2 minuty, odcedzić. Przygotować zalewę: zagotować wodę z cukrem, dodać goździki i korę cynamonową, do wrzątku wlać ocet. Przecedzić, zalać dynię i ponownie doprowadzić do wrzenia. Odstawić na noc. Następnego dnia odlać roztwór octowy i doprowadzić do wrzenia, zalać dynię i odstawić na kolejną noc, po czym czynności powtórzyć. Dynię umieścić w wysterylizowanych słoikach i zalać wrzącym roztworem, szybko zakręcić. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia lub zapasteryzować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation