Kuchnia

ciacha

Cukiniowe brownies z kremem kajmakowym i orzeszkami ziemnymi

Cukiniowe brownie
Składniki:
2 jajka
3/4 szklanki cuku trzcinowego
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki musu jabłkowego
szklanka mąki pszennej
pół szklanki kakao
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki startej na drobnych oczkach cukini
100g posiekanej drobno gorzkiej czekolady
Cukinię lekko posolić i odstawić na 30 minut. Odcisnąć z nadmiaru soku

Połączyć wszystkie mokre składniki - jaja, mus jabłkowy, cukier i odciśniętą cukinię. Przesiać mąkę z sodą, cynamonem i kakao, wsypać do nich posiekaną czekoladę.
Do suchych dodać mokre składniki szybko wymieszać. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20cm.
Piec w 180ºC przez ok. 50 minut - patyczek wbity w ciasto powinien wyjść czysty.

Krem kajmakowy
Składniki:
400g odsączonego jogurtu greckiego lub serka mascarpone
200g masy kajmakowej
150g(lub więcej ;) ) solonych orzeszków ziemnych
/wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/

Orzeszki uprażyć na suchej patelni, wystudzić.
Odsączony jogurt lub mascarpone zmiksować z kajmakiem do połączenia się w jednolitą masę.

Upieczone i całkowicie wystudzone ciasto przeciąć na pół, przełożyć połową kremu, posypać fistaszkami, przykryć drugim blatem. Wierzch i boki pokryć pozostałym kremem i kilkoma orzechami.
Schłodzić 2-3 godziny w lodówce.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation