Kuchnia

Desery

Ule Karoliny » Przepisy na ciasta i desery - Mojeciasto.pl | Kasia


Ciasto:50 dkg mąki pszennej
10 dkg cukru pudru
15 dkg margaryny
10 dkg płynnego miodu
1 jajko
1 1/2 łyżeczki sody
kwaśna śmietana(tyle ile pochłonie ciasto)
1 mały słoik powideł śliwkowych
Nadzienie do kulek:1/2 szklanki pokrojonych orzechów
1/2 szklanki pokrojonych migdałów
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki pokrojonych skórek z pomarańczy
1/2 szklanki miodu
Masa:1/2 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
cukier do smaku
Dodatki:28 okrągłych biszkoptów(tyle ile kulek)
1/2 szklanki rumu

Ciasto: margarynę wymieszać z mąką,dodać sodę,miód,cukier,jajko,śmietanę.Zarobić ciasto tak ,by jego gęstość była jak na ciasto pierogowe.Podzielić na 2 części.Jedną wyłożyć na blachę.Wierzch posmarować powidłami. Nadzienie do kulek: W naczyniu wymieszać bakalie z miodem i podgrzewać na wolnym ogniu.Drugą część ciasta rozwałkować i wykrawać kółka o średnicy trochę większej niż średnica szklanki.Na każde kółko nakładać nadzienie z bakalii,skleić i formować kulki.Kulki układać na blasze wyłożonej ciastem posmarowanym powidłami:4 rzędy kulek na szerokość i 7 rzędów na długość blaszki.Ciasto upiec, temp. 180 ' C 30 min.
MASA:Z mleka,mąki,cukru waniliowego ugotować budyń.Masło utrzeć,dodając przestudzony budyń. WYKONANIE CIASTA:Masą budyniową wypełnić przestrzeń między kulkami.Każdą kulkę przykryć okrągym biszkoptem nasączonym rumem.Całość polać polewą.Ciasto kroić na porcje tak,aby zawsze w połowie przekroić kulkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation