Kuchnia

food sugar

Wegetari-anka: SZYBKIE CIASTO BANANOWO - JABŁKOWE

Przygotujcie:

- 2 banany
- 1 jabłko
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki żytniej razowej (możecie użyć tylko pszennej)
- 3/4 szklanki cukru/cukru brązowego (ja użyłam słodzika)
- 1/4 kostki roztopionego masła
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawy: cynamon i odrobina kardamonu (możecie też użyć przyprawy do piernika)

1. Rozgniatamy w misce banany widelcem ma "papkę" (lub blenderem)

2. Ścieramy na grubych oczkach jabłko i dorzucamy do bananowej "papki" (w czasie przygotowywania owoców rozpuśćmy masło w rondelku).
3. Wlewamy do owoców rozpuszczone masło i mieszamy łyżką.
4. Teraz wystarczy już tylko wmieszać resztę : cukier, jajko, wanilię, mąkę z sodą.
5. Możemy dodać : cynamon, kardamon lub przyprawę do piernika.

6. Wlewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy nasz chlebek ok 50-60 min w 175'C (zależy od piekarnika - ja nie włączam termoobiegu i ciasto jest wypieczone po 50 min)

http://wegetari-anka.blogspot.com/2012/10/szybkie-ciasto-bananowo-jabkowe.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation