Kuchnia

Kuchnia

1. WERSJA

Makaron z wędzonym łososiem w śmietanowym sosie (przepis zgodny z KPP, porcja dla 2 osób)

1 łyżka oleju z pestek winogron
1 szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
250g wędzonego łososia, pokrojonego na kawałeczki
1 mały pęczek koperku
ok. 3/4 kubeczka kwaśnej śmietany


do podania: ugotowany makaron tagliatelle (wody na makaron nie solić!)

Do rozgrzanego rondla dodać olej i szczyptę pieprzu, gdy olej się rozgrzeje, dodać łososia, smażyć przez ok. 3min. Dodać koperek i śmietanę, dusić kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje.
Wymieszać z gorącym makaronem i podawać natychmiast.




2. WERSJA

Potrzebujemy (porcja na dwie głodne osoby):

250g makaronu spaghetti
150g wędzonego łososia w plastrach
300g śmietany 18% (duże opakowanie)
1 duże jajko
1 cebula
pieprz, sól
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek

1. Gotujemy makaron tak, aby był al dente. Płuczemy, odcedzamy.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na 2 łyżkach oliwy z oliwek.
3. Plastry wędzonego łososia rwiemy za pomocą widelca na małe kawałki.
4. Śmietanę przekładamy do miseczki i wbijamy do niej jajko, dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
5. Na zeszkloną cebulę wrzucamy ugotowany makaron, posmażamy około 2 minut, następnie zalewamy go masą śmietanowo-jajeczną, energicznie mieszamy.
6. Na sam koniec do makaronu wrzucamy porwanego na kawałki łososia, mieszamy. Podgrzewamy na średnim ogniu jeszcze około dwóch minut. Podajemy na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation