Kuchnia

Food.

CORN DOG

Składniki:
24 sztuki

8 parówek
200 g mąki pszennej
115 g kaszki kukurydzianej
3/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
230 ml maślanki
2 jajka
60 g sera cheddar o smaku meksykańskim z kawałkami ostrych papryczek
albo

60 g sera cheddar i ¼ łyżeczki papryki chilli
olej do smażenia (ok. 500 – 600 ml)

Wykonanie:

Każdą parówkę tniemy na 3 części i wbijamy w nie wykałaczki.

Do talerza wsypujemy ok. 50 g mąki i obtaczamy dokładnie każdą parówkę. Nadmiar mąki delikatnie strzepujemy. Odkładamy na bok.

Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, kaszkę kukurydzianą, sodę, sól i cukier. Mieszamy.

W drugiej misce mieszamy jajka z maślanką. Następnie wlewamy je do miski z suchymi składnikami. Kilkoma ruchami mieszamy.

Dodajemy starty ser (i paprykę jeśli używamy zwykłego sera cheddar) i łączymy.

Każdą parówkę zanurzamy w cieście. Ciasto jest dosyć gęste, więc niewykluczone, że trzeba będzie je szpatułką nakładać na parówkę :) Parówka musi być w całości pokryta.

W niewielkim garnuszki wlewamy olej i rozgrzewamy go do 175°C.

Wrzucamy parówki po 4-5 sztuk na raz i obracamy, aby się równomiernie usmażyły. Gdy będą złoto brązowy wyławiamy i przekładamy na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym.

Podajemy od razu z ketchupem, musztardą lub ulubionym sosem.

Gdy ostygną możemy je podgrzać przez kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 150°C.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation