Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki:

Marynata
1 łyżka ras el hanout
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżka świeżego, drobno startego imbiru
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej
Tagine
450 g filetów z udek kurczaka
1 cebula, obrona i pocięta w kostkę
1 puszka ciecierzycy, odsączonej i umytej (400g)
200 ml bulionu warzywnego
1 puszka krojonych pomidorów
400 g pokrojonej w kostkę dyni piżmowej
150 g suszonych śliwek, przekrojonych na pół (niewędzonych)
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
1/2 pęczka świeżej posiekanej kolendry do dekoracji
Przygotowanie:

Filety z udek myjemy, osuszamy, oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i kroimy na duże kawałki.
Wszystkie przyprawy do marynaty mieszamy z oliwą, a następnie nacieramy nimi kurczaka, przekładamy do miski, przykrywamy folią kuchenną i wkładamy do lodówki. Marynujemy przez przynajmniej 4 godziny.
W dużej, głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy zamarynowanego kurczaka i smażymy do lekkiego zbrązowienia.
Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze prze 2 minuty.
Zalewamy bulionem, dodajemy pomidory, ciecierzycę dynię i śliwki, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 45 - 50 minut.
Kosztujemy i doprawiamy, jeżeli potrzeba, solą.
Jeżeli sos jest zbyt wodnisty, to odkrywamy i gotujemy jeszcze 15 minut, aż się zredukuje.
Serwujemy z kaszą kuskus, posypane posiekaną kolendrą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation