Kuchnia

jabłeczniki

SZARLOTKA.


Skladniki:
z tego, co się dowiedziałam przepis pochodzi z jakiejś książki kucharskiej, niestety nazwy nie poznałam

450 g mąki pszennej
30 dag masła
150 g cukru pudru
4 żółtka
szczypta soli
1,5 kg kwaśnch jabłek,
100 - 150 g cukru (w zależności czy mamy jabłka kwaśne czy słodkie)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego



Masło posiekać nożem, dodać mąkę i lekko wymieszać. Następne dodać cukier puder, żółtka oraz szczyptę soli, po czym szybko zagnieść ciasto. Włożyć je do zamrażalnika na około 40 minut.

Jabłka umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Schłodzpne ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować dwa placki o grubości około 0,5 cm.
Prostokatną formę wzsmarowac tluszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, a na jej dno wyłożyć pierwszą rozwałkowana część ciasta. Następnie ułożyć jabłka na cieście warstwami, przesypując cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Na jabłka położyć drugą część ciasta.

Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni (180 termoobieg).
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation