Kuchnia

Śniadania poranne

PLATKI OWSIANE Z OWOCAMI.

Składniki na 1 porcję:

Mleko niecała 1 szklanka (200 g)
Płatki owsiane 3 łyżki (nie błyskawiczne !)
Jabłko 1 małe lub ½ dużego
1 łyżeczka mielonego lub w całości siemienia lnianego
1 łyżeczka miodu lub stewia (opcjonalnie)
Szczypta soli, cynamonu i imbiru
Owoce sezonowe, np. jagody, maliny, pokrojona brzoskwinia


Wykonanie:

1. Do rondelka wlać mleko i wsypać płatki. Doprowadzić mleko do wrzenia i odstawić na około 10 minut aby płatki napęczniały.

2. W tym czasie jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce.

3. Do owsianki dodać miód, sól, cynamon, imbir oraz starte jabłko, wymieszać.

4. Podawać ciepłe a na wierzch umieścić ulubione owoce sezonowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation