Inne

Jesienne inspiracje

Szarlotka z cynamonem

Tego potrzebujesz:

1 i 1/4 szklanki mąki
1/2 kostki masła
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
sól

Obłożenie:

3–4 jabłka
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
łyżka rozpuszczonego masła
łyżka marmolady morelowej

Szarlotka z cynamonem
Tagi: ciasto deser szarlotka ciasto z jabłkami jabłka jabłecznik

sprawdź prosty przepis na pyszne ciasto z jabłkami!
Danie wegetariańskie
fot. A. Rogalski

Poziom trudności: łatwy
Sposób przygotowania

Mąkę posiekaj z cukrem, szczyptą soli. Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. W razie potrzeby dodaj łyżkę zimnej wody. Ciasto owiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
Jabłka obierz, pokrój w plastry. Wymieszaj z cukrem, łyżką mąki i cynamonem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Posyp resztą mąki. Ułóż jabłka, do środka zawiń wolne kawałki ciasta. Jabłka posmaruj roztopionym masłem. Piecz 40 min (200 st.). Gorące posmaruj marmoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation