Kuchnia

Kuchnia

Duszone warzywa z tofu i pestkami dyni

150 g tofu
łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu winnego
1/4 łyżeczki chili
1 łyżeczka oliwy z oliwek

100 g zielonej fasolki szparagowej
1/2 dużej marchewki
1/2 czerwonej papryki
1/3 małej cebuli
1 łyżka pestek dyni (użyłam niełuskanych, solonych)



Tofu odsączamy i kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, zalewamy mieszanką sosu sojowego,
octu winnego i chili i delikatnie mieszamy po czym odstawiamy na godzinę do lodówki.

Fasolkę gotujemy około 15 minut w lekko osolonej wodzie, po czym wraz z pokrojoną papryką, cienkimi plasterkami marchwi oraz posiekaną cebulą wrzucamy do rondelka.
Do warzyw dodajemy sos, który został na dnie naczynia z tofu i całość dusimy około 10 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy przygotowane tofu, smażymy co jakiś czas delikatnie obracając, aby przyrumieniły się z każdej strony.
Gdy będzie już gotowe, ściągamy je z patelni i przez 2-3 minuty prażymy na niej pestki dyni.

Gotowe warzywa przekładamy na talerz, następnie nakładamy tofu i posypujemy pestkami,
opcjonalnie możemy użyć też np sezamu lub słonecznika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation