Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

grzybki po ukraińsku

1kg podgrzybków
1 duża cebula
pęczek selera naciowego lub natki pietruszki
2 czerwone papryki
3 ząbki czosnku
2 łyżki soli
na zalewę:
2/3 szklanki oleju
2/3 szklanki octu JAMAR
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
1/2 szklanki wrzącej wody

Grzyby oczyścić, skrócić trzony, zalać wodą i posolić. Gotować 10 min w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną przegotowaną wodą. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w piórka, paprykę oczyścić i pokroić w paski. Cebulę i paprykę blanszować we wrzątku. Przygotować zalewę: wszystkie składniki (bez grzybów) wymieszać, dodać paprykę, czosnek, cebulę, i natkę. Doprowadzić do wrzenia i powoli gotować 5-7 minut. Pod koniec dodać grzyby. Tak przygotowaną marynatę przekładać do sterylnych słojów, szczelnie zamknąć. Pasteryzować ok. 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation