Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

              Mirabelkowy blog: Śniadania
PASZTET Z INDYKA Z ŻURAWINĄ
600g gotowanej, duszonej lub pieczonej piersi z indyka,
250g wątróbki drobiowej,
6 łyżek suszone żurawiny,
1 kajzerka,
ok. 1,5 szklanki rosołu drobiowego,
2 jajka,
1 żółtko,
2 łyżki mleka,
3 łyżki płatków migdałów,
sól i pieprz,
gałka muszkatołowa,
mielony kardamon,
suszony lubczyk

Rosół zagotować, wrzucić umytą wątróbkę i gotować ją na małym ogniu 10 minut. Zdjąć z ognia, wyjąć wątróbkę, a w rosole namoczyć bułkę.
Mięso, wątróbkę i bułkę trzykrotnie zmielić w maszynce. Dodać 2 jajka i resztę rosołu. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej, odrobiną kardamonu i szczyptą suszonego lubczyku. Dokładnie wymieszać – konsystencja masy powinna być papkowata. Na koniec dodać żurawinę i jeszcze raz wymieszać.
Masę przełożyć do dwóch foremek (8 x 22 cm) aluminiowych lub metalowych (metalowe wyścielić papierem do pieczenia). Wyrównać powierzchnię, posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać płatkami migdałowymi.
Piec w 180 stopniach przez 50-60 minut. Ostudzić i włożyć do lodówki – najlepiej na całą noc. Najlepszy jest na drugi dzień :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation