Kuchnia

Makarony

Czarny makaron z wędzonym pstrągiem i sosem serowym

Makaron (można też kupić gotowy czarny makaron):

2 szklanki mąki
1/4 szklanki oliwy
3 jajka
szczypta soli
1 żółtko zmiksowane z 1/4 szklanki wody
2 krople atramentu z kałamarnicy

Sos winno-serowy:

2 łyżki masła lub oliwy
1/2 małej posiekanej cebuli lub 1 posiekana szalotka
1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
1 szklanka białego wina (chardonnay)
2 szklanki śmietany 36%
15 dag miękkiego serka koziego
sól, pieprz
mięso z 2 wędzonych pstrągów

Sposób przygotowania

Miksujemy składniki ciasta, aż powstanie kruszonka. Zagniatamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odkładamy na pół godz. Rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy długie wstążki. Robimy sos. W rond-lu rozgrzewamy masło lub oliwę, szklimy cebulę, dodajemy czosnek i dusimy około minuty. Wlewamy wino, gotujemy, aż połowa odparuje. Dodajemy śmietanę, znów gotujemy, aż odparuje połowa. Mieszamy z pokruszonym serkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 2 min, (jeśli jest ze sklepu, gotujemy wg przepisu na opakowaniu). Odcedzamy, przekładamy na talerze, polewamy sosem, a na wierzchu układamy kawałeczki pstrąga.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation