Kuchnia

przepisy

Zupa ogórkowa


SKŁADNIKI:
porcja rosołowa z kurczaka, udko lub 200 g kości wieprzowych
5 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
1 ząbek czosnku
1 łyżka soli + 1 kostka bulionowa np drobiowa
włoszczyzna (2 marchewki, korzeń pietruszki, mały kawałek selera, biała część pora)
2 duże ziemniaki
2 szklanki soku z kiszonych ogórków
1 szklanka startych domowych kiszonych ogórków (ok. 5-6 średnich)
1/4 szklanki śmietanki 30% lub 18 uht do zup
2 łyżeczki mąki
świeżo mielony czarny pieprz
posiekana natka pietruszki lub koperek

PRZYGOTOWANIE:
Mięso (u mnie porcja rosołowa z kurczaka i szyjka z kaczki) umieścić w garnku, zalać 1,5 l zimnej wody, zagotować i zebrać szumowiny. Dodać sól, kostkę, ziele, listki laurowe, plasterki czosnku i pokrojoną w grube kawałki włoszczyznę. Gotować 20 minut na wolnym ogniu. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować 10 minut. Dodać sok ogórkowy i starte na grubych oczkach ogórki. Gotować kilka minut. Mąkę rozrobić w 1/2 szklanki zimnej wody, wlać do zupy przez drobne sitko. Dodać śmietankę, doprawić świeżo mielonym pieprzem i wymieszać. Podawać z posiekaną zieleniną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation