Kuchnia

Sosy, dipy, dodatki do mięs

SOS HOLENDERSKI (na dwa sposoby)

Przepis na sos holenderski: Δ
Ilość wystarczająca na minimum 4 dania:

1/2 kostki masła
4 żółtka
sok z 1/2 cytryny
sól, biały pieprz

Wykonanie:
Żółtka ubijam na pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wciąż ubijając, stopniowo dodaję rozpuszczone i gorące masło. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu. Żółtka muszą być ogrzane do temperatury pokojowej, można je też ubijać na parze.


lub wersja bardzie wytrawna

Składniki.

200 g masła
2 jajka
4 łyżki stołowe białego wytrawnego wina
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz, cukier
Przyrządzanie.

Roztapiamy 200 g masła w garnku na lekko rozgrzanej płycie. Zbieramy powstałą pianę i odstawiamy. W misce roztrzepujemy 2 żółtka, 4 łyżki stołowe białego wytrawnego wina i sok z 1/2 cytryny. Dno miski z roztrzepaną masą zanurzamy w gorącej wodzie (uprzednio zagotowanej w garnku) i mieszamy masę aż uzyska kremową konsystensję. Trzeba uważać aby woda nie wrzała i nie dostała się do masy. Pojemnik z masą wyjmujemy z " gorącej kąpieli" i ostrożnie dodajemy uprzednio roztopione masło nieustannie mieszając, podobnie jak przy majonezie. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Serwować na świeżo, zaraz po przygotowaniu.

Na bazie sosu hollandaise możemy przygotować także:

Chantillysauce ( sauce mousseline), jest to sos hollandaise, z tym że na koniec dodajemy 3 łyżki stołowe gęstej słodkiej śmietany.

Sauce maltaise- w tym przypadku żółtka nie roztrzepujemy z białym winem, tylko zsokiem pomarańczowym i posypujemy startą skórką z pomarańczy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation