Kuchnia
Przystawki
KoloroweSmaki
Przepis na ryż:
1 szklanka specjalnego ryżu do sushi
1,25 szklanki wody
kawałek dashi kombu (zielone glony, dość twarde)
3 łyżki octu ryżowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
Najpierw ryż płuczemy tyle razy aż woda przestanie być mleczna. Ja płuczę do 6 razy potem się poddaję, bo i tak woda ciągle jest lekko mleczna. Następnie namaczam go ok. pół godziny w zimnej wodzie. Odsączamy.
Do zimnej wody wrzucamy kombu, przykrywamy i czekamy aż woda zacznie się gotować, nie jest to niezbędny składni, aczkolwiek nadaje ciekawego smaku ryżowi. Wody nie solimy. Kiedy woda zaczyna się gotować wyciągamy glony i wrzucamy ryż, przykrywamy. Tu zaczynają się schody. Garnek musi być szczelny. W oryginalnym przepisie wody jest tyle ile ryżu, natomiast ja nie mam specjalnego garnka do gotowania ryżu, moje garnki przepuszczają również parę w związku z czym dodaję więcej wody. Na duży ogniu gotujemy przez jakieś 2 minuty, po czym zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze jakieś 8 minut. W międzyczasie mieszam ryż, ale nie podnosząc przykrywki - potrząsam delikatnie garnkiem. Czas gotowania ryżu jest różny. Efekt musi być taki, że ryż nie powinien być glutem, ziarenka powinny być całe, okrągłe, a w garnku nie powinno być wody (ryż powinien wchłonąć całą wodę).
UWAGA! Ryż nie może być przypalony.
Mój ryż nie jest idealny, ale ciągle się szkolę.
W międzyczasie jak ryż się gotuje do rondelka wlewamy ocet, wsypujemy cukier i sól, mieszamy aż się rozpuści, w międzyczasie podgrzewając. Jeżeli ocet zagotuje się zanim cukier się rozpuści będziemy mieć winny karmel :/
Kiedy mikstura jest gotowa wlewamy ją do gorącego ryżu i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. W międzyczasie powinniśmy studzić ryż. Oryginalnie w przepisie napisali, żeby machać wachlarzem :| Cóż, ja nie mam takiej koordynacji ruchowej. Dmuchaj, albo znajdź przyjaciela od wachlowania lub trzymania suszarki z zimnym powietrzem :P Najważniejsze żeby z ryżu nie zrobiła się papka. Efekt ma być taki, że ziarenka mają być całe i ładnie się kleić. Ostudzić.
Składniki:
Płatki nori
ryż
ogórek - najlepiej z jak najmniejszą ilością pestek
miękkie awokado
6-8 paluszków krabowych
ok. 200 g wędzonego na zimno łososia
wasabi - w proszku lub tubce
sos sojowy terijaki
imbir marynowany
Łyżeczkę sosu sojowego rozrabiamy z odrobiną wasabi w małej miseczce, posłuży nam to do posmarowania ryżu. Ogórka i awokado obieramy i kroimy na paseczki. Łososia i paluszki krabowe możemy również pokroić w paski.
Na macie do zwijania sushi kładziemy płat algowy, nabieramy wilgotną od wody ręką garść ryżu i nakładamy go od brzegu, tak aby z drugiego brzegu pozostało 5 cm nieposmarowanych alg (musimy to jakoś zlepić, aby ryż nie wystawał). Warstwa lepiej żeby nie była zbyt gruba, najwyżej 1 cm. Smarujemy wzdłuż mieszanką wasabi i sosu sojowego. Nakładamy przy brzegu z ryżem paseczki ogórka, awokado, łososia i kraba w dowolnej kombinacji i delikatnie zwijamy. Aby sushi dobrze się skleiło, przy brzegu algi smarujemy mieszanką j.w. lub po prostu wodą.
Gotowy rulon przekrajamy na pół, a następnie na 3 lub 4. Przed każdym przekrojeniem nóż zamaczamy w wodzie, aby nie porozrywał nam rulonu.
Można również dodawać sałatę karbowaną, kiełki, marynowaną marchewkę i rzodkiew, śmietanę, wędzoną makrelę i tuńczyka, kawior - opcji jest wiele.
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