Kuchnia

KULINARIA

ChilliBite.pl sprawdzone przepisy kulinarne ze zdjęciami : Śledź w oleju po polsku


Śledzie w oleju po polsku
kilka śledzi solonych z beczki lub filetów a'la matias
cebula
liść laurowy
ziele angielskie
świeżo mielony pieprz
olej rzepakowy tłoczony na zimno (np. z Góry Św Wawrzyńca) lub olej lniany

Śledzie wypatrosz i wyfiletuj, zalej lodowatą wodą i kilkukrotnie (co najmniej 3 razy) wypłucz - w sumie moczenie i płukanie zajmie ok 3 godzin. Gdy woda z moczenia śledzi będzie zupełnie czysta, przezroczysta, to znak, że śledzie są dobrze wypłukane.
Filety a'la matias dokładnie umyj i zalej lodowatą wodą na min 2 godziny.
Cebulę pokrój w piórka i zasyp solą. Odstaw na 15-20 minut, a następnie przepłucz w lodowatej wodzie i dokładnie odciśnij. Dzięki zasoleniu, cebula będzie delikatniejsza i straci goryczkę.
Wymoczone śledzie dokładnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój ukośnie na mniejsze cząstki, takie na jeden kęs. Układaj w słoiku oprószając świeżo mielonym pieprzem i przekładając cebulą. Włóż do słoika liść laurowy i wsyp kilka ziaren ziela angielskiego. Zalej najlepszym olejem rzepakowym jaki masz, albo bardziej tradycyjnie - olejem lnianym. Odstaw na co najmniej dobę do lodówki.
Tuż przed podaniem przekładaj kawałki śledzi do indywidualnych kokilek lub szklaneczek i podawaj na stół z ciemnym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation