Kuchnia

Smaczne pomysły

Przygotowanie

Gruszki dokładnie myjemy i obieramy, tak by pozostawić sam ogonek. Za pomocą przyrządu do robienia kulek z owoców wydrażamy środek z gruszki.

Następnie do garnka wlewamy wode, wino i wsypujemy przyprawy. Zagotowujemy całość pod przykryciem. Do gotującego się płynu wkładamy gruszki i gotujemy pod przykryciem 10 min. Następnie wyłączamy palnik i pozostawiamy gruszki w garnku do całkowitego wystygnięcia.

Nadzienie śliwkowe

W małym rondelku na bardzo małym ogniu gotujemy śliwki pokrojone w kostkę w wywarze winnym, który pozostał z gotowania gruszek. Orzechy prażymy w piekarniku i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do wystudzonego nadzienia śliwkowego.

Sos czekoladowy

Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce i dodajemy do niej 90 ml wywaru winnego oraz masło.

Ciasto francuskie

Ciasto francuskie rozwałkować na grubość ok. 2 mm i pociąć na paseczki o szerokości 1 cm. Gruszki wyjmujemy z zimnego wywaru, osuszamy, a nastepnie nadziewamy nadzieniem śliwkowym.

Rozwałkowanym i pociętym w cienkie paseczki ciastem francuskim owijamy gruszki i smarujemy rozmieszanym jajkiem.

Gruszki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 210°C przez 7-12 min do uzyskania złotego koloru.

Jak podawać

Na dno talerza wylewamy zimny sos czekoladowy i stawiamy na nim gruszkę. Deser podajemy zaraz po upieczeniu.


http://kuchnialidla.pl/product/winna-gruszka-zapiekana-w-ciescie-francuskim
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation