Kuchnia

grill

ŻEBERKA W MUSZTARDZIE Z GORCZYCĄ
SKŁADNIKI:

1 kg żeberek wieprzowych,
3 ząbki czosnku,
5 łyżek musztardy francuskiej,
3 łyżki sosu sojowego,
3 łyżki miodu,
3 łyżki oleju sojowego,
łyżka octu winnego,
0,5 gałązki rozmarynu,
sól, pieprz,
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżeczka majeranku.
JAK PRZYRZĄDZIĆ?

Przygotować marynatę.

Rozgnieść ząbki czosnku, dodać musztardę, sos i olej sojowy, miód, ocet winny, majeranek, posiekany rozmaryn (może być też suszony).

Wszystkie składniki wymieszać.

Dodać mąkę ziemniaczaną.

Doprawić solą i pieprzem.

Żeberka oczyścić, umyć i pokroić na porcje.

Posmarować dokładnie marynatą, przekładając na wszystkie strony, odstawić na 2-3 godziny.

Można też zostawić w lodówce na całą noc.

Piec na grillu z obu stron, aż będą miękkie.
JAK PODAWAĆ?

Podawać z pieczonymi ziemniakami, surówkami, podpieczoną kromką chleba, ogórkami małosolnymi lub faszerowanymi pieczarkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation