Kuchnia

dodatki do dań

PLACUSZKI ZIEMNIACZANE


Składniki:


• 450 g ziemniaków
• 25 g bułki tartej
• 3 żółtka
• Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
• 1 cebula
• 3 łyżki kwaśnej śmietany
• 1 jajko
• szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
• Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
• 2 łyżki masła
• 25 g mąki


Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ugotuj ziemniaki (ok. 20 minut). Odcedź starannie i utłucz. Odstaw do ostygnięcia. Posiekaj drobno cebulę. Roztop masło na niewielkiej patelni i smaż cebulę 10 minut, aż będzie miękka. Dodaj do ziemniaków: cebulę, śmietanę, żółtka, Przyprawy w mini kostkach Knorr. Wymieszaj dokładnie.
Przesiej mąkę do garnka z ziemniakami i wymieszaj. Przypraw sporą ilością pieprzu i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Uformuj z masy ziemniaczanej kulki (ok. 16). Spłaszcz by powstały niewielkie placuszki o średnicy ok. 6 cm. Ułóż na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp bułką tartą. Piecz 30 minut, aż się przyrumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation